Städa och rengöra

Städa badrum
Tvättstället, badkaret och duschutrymmet rengörs med svamp eller trasa och ett milt rengöringsmedel. Använd inte stålull eller rengöringssvamp som repar. Rensa och rengör golvbrunnen regelbundet så slipper du dålig lukt och onödiga stopp. Toalettstolen håller du ren invändigt med toalettborste och rengöringsmedel. Utsidan, sits och lock tvättar du med trasa och ett milt rengöringsmedel. Spola inte ner föremål som kan orsaka stopp. Använd inte WC-stol renare som hängs på porslinskanten. De orsakar ofta stopp.

Rengöra kök
Spishällen rengör du med hjälp av en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. För rengöring av ugnen använd särskilt ugnsrengöringsmedel. Ett annat knep är att använda såpavatten som du gnider in ugnen med. Sätt på ugnen på 100 grader och slå av när den kommit upp i temperatur. Låt kallna och torka sedan ur med ljummet vatten. Använd inte stålull eller liknande, ytan kan repas.
Spiskåpa och ventil rengörs med ett milt rengöringsmedel. Köksfläkten rengörs enligt särskild instruktion. Kylskåpet rengör du med ett milt rengöringsmedel och en fuktig trasa. Frysskåpet frostas av manuellt. Hacka eller skär aldrig med kniv eller andra vassa föremål för att få bort is på kyl- eller fryselement. Frysskåpet rengörs på samma sätt som kylskåpet.
Diskbänk och bänkskivor rengör du med svamp, trasa och rengöringsmedel. Fläckar avlägsnas med ättiksprit eller annat medel som inte skadar diskbänk eller bänkskivor. Använd inte stålull eller rengöringssvamp som repar.

Rengöra golv
Trägolv rengör du med en urvriden trasa och ett milt rengöringsmedel. Plastgolv och linoleumgolv rengörs på samma sätt som trägolv. Heltäckningsmattor ska dammsugas. Klinkergolv och marmorgolv rengör du med särskild klinkerolja två till tre gånger per år. Regelbunden rengöring utförs med såplösning. TÄNK PÅ att använda duschskrapa efter varje gång duschen används. Skrapa ner allt vatten från väggar och golv i golvbrunnen.

Väggar
Målade väggar rengörs med fuktig trasa medan väggar med tapet bara dammtorkas. Kakel och granitkeramik rengörs på samma sätt som målade väggar. TÄNK PÅ att använda duschskrapan, se ovan

Tak är svårt
Tak är svårare att rengöra än väggar och golv. Tak blir lätt flammiga. Du bör därför rådgöra med oss innan du rengör taket.

Tvätta dörrar, skåp och fönster
På skåp och dörrar kan du göra rent med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Undvik starka medel, stålull och riviga tvätt-svampar som kan göra ytan matt och repig. Putsa fönster när det är plusgrader. Du använder ljummet vatten, lite diskmedel och en fönsterskrapa.